måndag 6 juli 2015

Är HjBK Europas största E-jolle klubb?

Just nu (3–9 juli 2015) pågår europamästerskapen i E-jolle för juniorer – officiellt kallat International Europe Class Youth European Championship. Tävlingen hålls på vattnet utanför Platja d’Aro som ligger på spanska Costa Brava nordost om Barcelona.

Jag är inte där. Min äldste son börjar med E-jolle i höst. Men många av hans äldre klubbkompisar är där. Närmare bestämt 12 stycken. Och deras familjer.


Deltagare från HjBK i JEM i E-jolle 2015. Bakre raden från vänster till höger: Stina Granholm, Ida Moss, Caroline Pettersson, Celina Burlin, Hanna Johnsson, Julia Stålberg, Filip Erenstedt. Främre raden från vänster till höger: Carl Erenstedt, Marcus Fritz, Filip Karlsson, Albin Johnsson, Oscar Pettersson. Foto: Elisabeth Johnsson.

De 12 seglarna, hälften tjejer och hälften killar, utgör snudd på halva det svenska laget. Det gör Hjuviks Båtklubb (HjBK) till den största svenska klubben. Och sannolikt den största klubben på plats. Bara värdlandet Spanien samt Frankrike och Danmark skickar fler tävlande än Hjuvik.

Av de 115 som kämpar om att bli europeisk mästare i E-jolle – 45 damer och 70 män – är mer än var 10:e från Hjuvik. Hur blev det så?

Börjar med optimist

Hjuviks Båtklubb har ända sedan starten 1962 jobbat med att väcka barns och ungdomars intresse för kappsegling, att hjälpa dem att utvecklas som seglare, och att inspirera dem att fortsätta med kappsegling som vuxna.

Det börjar redan efter första klass. Alla mellan 8 och 12 år är välkomna att gå vår seglarskola. Under fyra veckor erbjuder vi 80 platser i optimistjolle och 48 platser i C55.

Efter sommarens seglarskola fortsätter många barn att träna kappsegling som nybörjare. HjBK lånar ut optimistjollar, så det är ingen stor investering att prova på.

I slutet av hösten deltar barnen i sin första regatta. De tävlar tillsammans med andra nybörjare. Och alla får pris. Utmaningen är inte att komma etta, utan att våga ställa upp och ta sig runt banan.

Allt eftersom barnen blir ungdomar och allt bättre seglare så ökar utmaningen. Lokala regattor. Regionkval. Junior-SM. Internationella tävlingar. Rikskval. Junior-NM. Junior-EM. Junior-VM.

När den unge damen eller herren når 14–15 år börjar optimistjollen bli för liten. (Det är konstigt hur jollen krymper med åren.) Och samtidigt pockar mycket annat på intresse. Så många slutar segla.

Men inte i Hjuviks Båtklubb. Jag vet för lite om klubbens historia för att uttala mig alltför långt bakåt i tiden, men de senaste åren har nästan alla fortsatt att segla.

Fortsätta med E-jolle eller Laser Radial?

I praktiken finns det två vägar att gå för den som vill fortsätta med enmansjolle: E-jolle eller Laser Radial.

Av de två är E-jolle mycket roligare. Påstår E-jolleseglare. Så du får ta det för vad det är; en partsinlaga. Skälen som framförs är många. Men tre egenskaper som ofta lyfts fram är

  • att E-jolle är lättare för seglaren att påverka med kroppen
  • att E-jolle bjuder på många trimmöjligheter, som kan nyttjas under segling eftersom alla trimlinor är dragna ner i sittbrunnen
  • att E-jolle har tillåtande och avancerade klassregler

Kort sagt: E-jolle erbjuder många möjligheter till teknisk segling än Laser Radial. Till detta kan läggas att E-jolle är snabbare av de två.

Personligen vill jag lägga till att E-jolle är snyggare. Mycket snyggare. Framför allt i vattnet. Om du har sett Vilma Bobeck och Celina Burlin kämpa om förstaplatsen, båt intill båt i frisk bris på sista halvvinden i mål, ja då förstår du vad jag menar. Likaså om du sett Albin Johnsson i hård bris runda slörmärket mellan två intill perfektion formade konvexa väggar av vatten, lika höga som den sittande seglaren.

Naturligtvis håller Laser-förespråkarna inte med i allt jag har sagt. Deras främsta argumentet är omvänt allt som gör E-jolle så fantastisk. De påverkas inte lika mycket av seglaren, har få trimmöjligheter och allt är strikt standariserat. Helt enkelt lättare att segla. Och så är Laser Radial och Laser Standard OS-klasser.

Framgångar

De flesta hjuvikare som lämnar optimist fortsätter att segla, och nästan alla väljer E-jolle. Idag tränar ett tjugotal hjuvikare E-jolle.

Med så många seglare blir träningen stimulerande, gemenskapen god och stämningen fin. Och då infinner sig lusten att träna och tävla, och med den de goda resultaten.

Celina Burlin blev tvåa i Elitserien 2014/15. Och Albin Johnsson blev svensk juniormästare 2015.

Och med var tionde tävlande i de pågånde europamästerskapen i E-jolle för juniorer så kanske Hjuviks Båtklubb kan tillgodoräkna sig några ytterligare pokaler. Det ser i vart fall lovande ut efter första racet. Både Celina Burlin och Albin Johnsson är tvåa i respektive grupp.

Du kan följa tävlingen live (eller repris) både på webben och i en app. På webben hittar du också resultaten. Och säkert kommer någon av föräldrarna som är på plats att dela bilder och några kommentarer både på HjBK:s Facebooksida och webbplats.

Inga kommentarer: