fredag 25 juli 2014

JNoM 2014: ÄNTLIGEN!



Innan den fjärde och sista dagen var till ända hade seglingsledningen lyckats genomföra sammanlagt fyra seglingar för vardera flickorna och pojkarna i JNoM 2014. Men det krävdes mer än 10 timmar på sjön. Om dagen sa den svenske coachen Jesper Gunneling: "En av de längsta i mitt liv ute på vattnet."

Nordisk mästare

Dagen var säkert en av de längsta på sjön också för Alice Moss (HjBK). Men det är sannolikt inget hon beklagar. Tiden behövdes för att få igenom de tre seglingar som krävs för att utse en mästare. Och mästare blev Alice.

Nordens bästa seglare 2014 i klassen optimist flickor är Alice Moss. Grattis! Andra plats gick till Ingrid "Ninni" Bengtsson (KKKK) och tredje plats till Danmark. Se hela resultatet för flickor.

Nordisk mästare i optimist pojkar blev Emil Kjær från Danmark. Andra plats gick till Ludvig "Ludde" Lindqvist (KSSS) och tredje plats till Norge. Se hela resultatet för pojkar.



Arla morgonstund

Klockan är strax efter halv fyra på morgonen. Solen har ännu inte letat sig upp över berget på andra sidan Oslofjorden. Men utanför Horten Seilforenings klubbhus råder full aktivitet. Tävlingsarrangören lastar båtar, och seglare riggar sina jollar.

Efter tre dagar utan vind, och med bara ett race genomfört för pojkarna och inga för flickorna, så var tävlingsledningen desperat. Första start klockan 06.00. För seglarna innebar det att de ska vara riggade och klara för genomgång med coacherna klockan 05.00.

Strax före samlingen tittar solen upp över Jeløy på andra sidan Oslo fjorden. Alla föräldrar stannar upp och tar bilder. Barnen fortsätter med sina bestyr.

Klockan fem håller de svenska optimist-coacherna samling, som avslutas med den obligatoriska hejjarramsan. Lika obligatorisk anförd av Rasmus Alnebeck (HjBK).



1 meter per sekund

Jollarna sjösätts och seglar långsamt ut till banområde 1 strax utanför hamnen. Där ligger de och väntar på vind.

Varje morgon hittills har vinden kommit vid sjutiden och dött ut innan elva. Men idag lovar prognosen att vinden ska hålla i sig hela dagen. Det är många som hoppas att prognosen ska stå sig.

Men vid sex, den utsatta tiden för dagens första varningssignal, blåser det bara 1 meter per sekund.



Flagga L

Strax efter halv sju hissas flagga L på startfartyget, som sakta börjar röra på sig. Seglingsledaren har beslutat att pröva lyckan längre ut i Oslofjorden – på banområde 4.

En kvart senare kastar startfartyget ankare. Vi befinner oss strax norr om Bastøy. En fängelseö

Norskt Alcatraz

Fängelseö. Visst har det ordet en särskild klang. Tankarna går till Robben Island, St Helena och inte minst Alcatraz.

Bastøy har fler likheter med Alcatraz än bara att vara en fängelseö. Båda är omgivna av vatten med starka strömmar. Något som seglarna har fått erfara under veckan. Båda har upplevt en spektakulär rymning. Och båda rymningarna har blivit film. Flykten från Alcatraz med Clint Estwood i huvudrollen. Och Flykten från Bastøy med bland andra Stellan Skarsgård.

Tänka sig. Att Norge har sitt eget Alcatraz. Är då Horten Norges motsvarighet till San Francisco…?



Äntligen!

Strax före åtta kom vinden. Precis som alla andra dagar. Men det finns en skillnaden mot alla andra dagar. Idag är seglarna på sjön istället för i land.

Det blåser runt 2,5 meter per sekund. I Sverige anser vi det som inte seglingsbart. Men efter tre dagar utan vind så känns det som en smärre storm. Äntligen!

Svensk dominans

För par dagar sedan försökte seglingsledningen få iväg tjejernas första race. Men det misslyckades. Nu kom de iväg.

Vid första rundningen av kryssmärket leder Fia Fjelddahl (LESS) följt av Matilda Werton (LdSS) och Ninni Bengtsson (KKKK). Vid andra rundningen har Matilda seglat förbi Fia. Kanske betyder det inte otur att vinna en tune up?

Peter Björk och jag ligger kvar vid kryssmärket och noterar de övriga svenskarnas placering. Vi är grymma. Efter Matilda, Fia och Ninni följer Hannah Maurer (MKS) och Linnea Darin (KKKK). Viken dominans!

Jagar fel vinnare

Ett tut från målfartyget påminner Peter och mig om att åka ned och intervjua tjejen som tog flickornas första spik – precis som vi gjorde med killarna. Vi glider fram till familjen Wertons ribb, bara för att rodnandes få veta att vi har tagit fel på vinnare.

Ninni Bengtsson hade på sista kryssen upp i mål tagit sig förbi både Fia och Matilda och vunnit. Vi rätar till våra genererade anletsdrag och sätter fart efter Ninni för att få en intervju.



Pojkarnas andra race

Strax efter flickorna startar pojkarna. Det är deras första race idag – andra totalt i tävlingen.

Peter och jag är tillbaka vid kryssmärket. Nu är det Danmark som dominerar. Jag rabblar upp i min portabla inspelnigsutrustning: "Dansk, dansk, dansk, dansk, norrman, finne, norrman, dansk, …" Och så äntligen, David Mårsäter (KSSS) på plats nio, Fabian Magnusson (RÖSS) på plats 14 och Magnus Tryselius (KSSS) på plats 15.

Vinden blir svagare, och seglingsledaren väljer att korta banan. Pojkarna går i mål när de rundar kryssmärket andra gången. Mycket har hänt. David Mårsäter har ramlat ned till plats 16 och Magnus Tryselius till plats 19. Istället har Fabian Magnusson seglat upp sig till en sjätteplats. Och Ludvig "Ludde" Lindqvist har tagit sig in på en åttonde plats.

Många diskade

Klockan 09.21 är det dags för flickornas andra segling. Strax före start skjuts apan upp. Vad nu? Det blåser ju fortfarande runt 2 sekundmeter.

Jag hör på VHF-radion, kanal 71, att innerlopens länsmärke måste flyttas. Flera av tjejerna har misstagit den för startlinjens läboj.

Nytt försök. Allmän återkallelse. 16 seglare blir diskvalificering på grund av tjuvstart enligt regel 30.3 – svart flagg.

Det blir inget nytt försök på bana 4. Vinden avtar och landar runt 1,5 meter per sekund.

Tjôtar

Klockan 10.10 hörs över VHF att seglingsledaren har skickat ut någon för att mäta vinden på bana 1. Varför inte bara fråga seglingsledaren för 29er eller seglingsledaren för Zoom8. De ligger ju redan där.

Peter och jag glider ned med hans ribb och kollar. 2,5 meter per sekund. Vi stannar kvar och tjôtar medan vi väntar på att startbåten ska komma efter. Men de väljer att gå till banområde 2. Vi följer efter.



230 volt

Redan vid morgonsamlingen den första dagen klargjorde de svenska coacherna att de inte vill ha föräldrar på sin VHF-kanal. Bara utsedd förälder får rapportera in ström. Det var Peter Björk. Därför har vi oräkneligt många gånger under veckan mätt ström på vänster- och högerkant. Nu var det dags igen.

I med boj med dragg och mätlina. I med mätsticka. Ta tiden för stickan att färdas längs mätlinan. Räkna ut strömmens hastighet. Rapportera till coacherna.

Då bryter en förälder mot coachernas dekret. "Hur mycket ström var det?", hörs över VHF. Peter, som var på ett lika strålande humör som solen, svarade: "230 volt".

Väntan…

Vi lägger oss vid kryssmärket. Instrumenten i båten visar att vinden har mojnat även här. Bara 1,5 meter per sekund.

Medan vi ligger där och driver, så gruvar sig Peter för att ha förnärmat den stackars föräldern som bröt mot radiotystnaden. Jag tröstar honom med att elektrisk ström mäts i amper och inte volt.

Efter två och halv timme – utan segling – ger seglingsledaren upp och sätter kurs söderut mot det sista banområdet.

Här blev Alice Moss nordisk mästare

Här ute, vid Bastøyns sydspets, rapporterar båtens instrument några trevliga siffror: 24 grader i vattnet. Och 3,5 sekundmeter. Vi mäter strömmen som är måttlig. Äntligen vettiga förhållanden.

Flickorna får gjort klar sin segling. Och en till. Och ännu en till. Förhållandena passar Alice Moss som tar två spikar. Ninni Bengtsson håller sig också framme. Däremot rasar Matilda Werton och Fia Fjelddahl i resultatlistan. Här blir Alice Moss nordisk mästare.

Killarnas kamp om mästartiteln

Även pojkarna genomför ytterligare två race. Återigen var Ludde Lindqvist och Fabian Magnusson med i topp 10. Nu fick de sällskap av Erik Nyström (JKV), Hugo Mårdbrink (HjBK), Hugo Wigh (KSSS) och Theo Björk (HjBK) i båda racen.



Jesper sammanfattar

Vid halv fyra var det slut. Då hade mirakulöst nog fyra seglingar genomförts i båda klasserna.

Väl i land håller de svenska coacherna en sista samling med sina seglare. Och hejaramsan hörs en sista gång ljuda över Oslofjorden – där tunga åskmoln har tornat upp sig.

Som alla andra dagar under tävlingen ber jag Jesper Gunneling, ansvarig för Team Swedens optimistcoacher under JNoM 2014, att sammanfatta dagen.

Inga kommentarer: